12.06.2024.

09:40

Foto: Printscreen

Planeta

Bajden se oglasio nakon udarnih vesti iz suda! Skandal trese Ameriku, njegovom sinu preti dugogodišnja robija!

Porota od 12 članova proglasila je Hantera Bajdena (54) krivim za laganje o upotrebi droga na obrascu dok je kupovao pištolj 2018. godine.

Iako predsednik Bajden nije prisustvovao suđenju u Delaveru, mnogi članovi porodice, uključujući prvu damu Džil Bajden , redovno su to činili. Supruga i sestra Hantera Bajdena povremeno su bile prisutne kako bi ga podržale tokom postupka.

Predsednik Bajden odleteo je u Vilmington, Delaver, nakon presude gde je pozdravio i zagrlio svog sina na pisti.

- Ja sam predsednik, ali sam i tata. Džil i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na čoveka kakav je danas - rekao je Bajden i dodao da će "prihvatiti ishod ovog slučaja i nastaviti poštovati sudski proces dok Hanter razmatra žalbu".

Predsednik Bajden ranije je odbacio mogućnost pomilovanja svog sina, na čijem su suđenju objavljeni neugodni detalji dok su tužioci pokušavali dokazati da je koristio crack kokain u trenutku kada je kupio pištolj.

Porotnici su razgovarali s njegovom bivšom suprugom, Ketlin Bul, i bivšom devojkom, Zoi Kestan, koje su opisale česte upotrebe droge koja je uzela danak njegovim prijateljima i porodici. Tekstualne poruke s detaljima o njegovoj zavisnosti i fotografije, od kojih neke prikazuju polugolog Hantera Bajdena, takođe su pokazane sudu.

Presuda je u utorak izazvala političku reakciju, uključujući republikance u Kongresu koji su proveli godine istražujući ponašanje i poslovne veze Hantera Bajdena.

Hanter Bajden će biti osuđen u narednih 120 dana, ali sudija koji nadzire slučaj nije odredio datum saslušanja. Preti mu do 25 godina zatvora, ali pravni stručnjaci kažu da je vrlo malo verovatno da će konačna kazna biti približna toj.

Njegovi pravni problemi će se nastaviti tokom cele godine, kao i tokom predizborne kampanje njegovog oca. U septembru će se suočiti sa suđenjem u Kaliforniji pod optužbom da nije platio 1,4 miliona dolara poreza na prihod.

Ako bude proglašen krivim u tom slučaju, Hanter Bajden bi se mogao suočiti sa do 17 godina zatvoa.