12.06.2024.

12:10

Foto: EPA/printscreen

Planeta

Kakva izdaja! Rusija gori, ovo se ne prašta! Putinu zaboli nož u leđa, posle ovakvog koraka više nema nazad!

Na događaju su učestvovali ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Džejms O'Brajen.

"Na završnom sastanku Jermenija i SAD su razgovarali o napretku u jačanju bilateralnih odnosa i označili perspektive produbljivanja veza u predstojećoj godini, koje će biti formulirane u memorandumu o razumevanju, čime će se status bilateralnog dijaloga podići na nivo komisije za strateško partnerstvo", navodi se u dokumentu.

Izveštava se da su obe strane pozitivno ocenile saradnju usmerenu na podršku reformama i demokratskom napretku u Jermeniji, kao i da su istakle težnju Jerevana ka bližoj saradnji sa evroatlantskim strukturama i zapadnim zemljama.

"Sjedinjene Države su potvrdile podršku suverenitetu, nezavisnosti, demokratiji i teritorijalnom integritetu Jermenije u skladu sa Alma-Atinskom deklaracijom iz 1991. godine", navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da Jerevan i Vašington planiraju da u narednim mesecima odrede konkretne pravce za produbljivanje odnosa.

Jermenija menja pravac

U poslednje vreme Jermenija smanjuje učešće u organizacijama na prostoru bivšeg SSSR-a. Podseitmo, Premijer Nikol Pašinjan odbio da učestvuje na samitu ODKB u Minsku.

Sredinom februara, Pašinjan je najavio suspenziju članstva Jermenije u ovom savezu. Prema njegovom mišljenju, Ugovor o kolektivnoj bezbednosti u odnosu na republiku navodno nije bio sproveden, "posebno u 2021-2022. godini". U martu je političar izjavio da bi Jermenija mogla da napusti ODKB ako ta organizacija ne odgovori na pitanja koja je Jerevan postavio u vezi sa suverenom teritorijom zemlje.