12.06.2024.

20:52

Foto: Reuters

Planeta

Rusija besna: Ovo mora biti kažnjeno! Pljušte reakcije nakon skandaloznog poteza Amerike!

- Ovakvi koraci Vašingtona ne mogu da izazovu ništa drugo, nego izrazito ogorčenje. Štaviše, u ovom slučaju najozbiljnija zabrinutost se javlja ne samo u vezi sa američkom strategijom u Ukrajini, već povodom pristupa SAD u borbi protiv terorizma - istakao je Antonov.

On je naglasio da se Rusija protivi politizovanim pokušajima da se zločinci podele na „dobre“ i „loše“, smatrajući da takvi „izrodi bez otadžbine i savesti“ moraju biti kažnjeni.

Pored toga, Antonov je naglasio da rukovodstvo ruske ambasade u Sjedinjenim Američkim Državama i obične diplomate svakodnevno dobijaju preteće poruke.

Ambasador je istakao da američke vlasti svojom rusofobičnom politikom samo tolerišu takve tendencije.

Prema njegovim rečima, u svetu se nastavlja porast terorističke aktivnosti, a ni SAD nisu izuzetak.

Antonov je potvrdio da je ruski stav o neophodnosti borbe protiv terorizma jasan i dosledan.

Prethodno, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj izuzetno negativno ocenjuje ukidanje zabrane američkih vlasti na isporuku oružja ukrajinskom bataljonu Azov.

Vašington post je, pozivajući se na Stejt department, objavio da će administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dozvoliti ukrajinskom nacionalnom bataljonu Azov* da koristi američko oružje.

Dobrovoljački bataljon „Azov“ je formiran 2014. godine i od tada se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. Borci „Azova“ učestvovali su u bitkama za Marijupolj u proleće 2022. godine. Nakon predaje u maju, u septembru te godine, 215 „Azovaca” je razmenjeno za 55 ruskih vojnika i ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka. Dogovor je postignut uz pomoć Turske, gde je pet komandanata Azova trebalo da ostane do kraja sukoba „pod ličnim garancijama“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Međutim, u julu 2023. godine vratili su se u Ukrajinu. Istovremeno, „Azov“ je transformisan u brigadu i uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine.