12.06.2024.

20:53

Foto: Reuters

Planeta

Gotovo! Amerika pregazila crvene linije! Čeka se pritisak na dugme: Obaveštajac SAD pozvao na hitnu akciju, inače...

- Sada nema nikakve linije. Potreban je samo jedan pritisak na dugme. Mi smo na udaljenosti jednog ispaljivanja rakete ATACMS od velikog nuklearnog sukoba sa Rusijom. To znači da ako Ukrajinci, koji sada imaju rakete ATACMS, napadnu pogrešnu metu unutar Rusije, to može dovesti do sveopšteg nuklearnog rata. U tome je stvar - upozorio je on.

Prema njegovim rečima, svet će i dalje biti u opasnosti sve dok ukrajinske snage budu imale na raspolaganju zapadne rakete dugog dometa.

- Dok im ne oduzmemo ATACMS, dok im ne oduzmemo SCALP i Storm Shadow, ostavljamo Ukrajini mogućnost da stvori uslove za nuklearni sukob - istakao je Riter.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa predstavnicima medija u Sankt Peterburgu izjavio da Moskva može asimetrično odgovoriti na isporuke dugometnog oružja Ukrajini. On je dodao da će Rusija razmotriti mogućnost isporuke svog oružja u one regione gde mogu biti napadnuti osetljivi objekti država koje isporučuju rakete Kijevu.

Nedavno je nekoliko zapadnih zemalja dozvolilo Kijevu da na različite načine koristi svoje oružje protiv Rusije. Konkretno, SAD su odobrile upotrebu ukrajinskog oružja za napade na ruske ciljeve u blizini Harkovske oblasti, ali je Vašington ostavio na snazi zabranu za prekogranične napade operativno-taktičkim raketama ATACMS i drugim sredstvima dugog dometa.