12.06.2024.

20:20

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Makron i Šolc su pukli, još da Tramp osvoji SAD i rat u Ukrajini je gotov! Orban objasnio kako stvari stoje, Putin nema ništa protiv!

Ovako je mađarski premijer Viktor Orban opisao fijasko vladajuće partije Pete republike na izborima za Evropski parlament, ali i brutalne rezultate krajnje desnice u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Hiolandiji i drugim zemljama EU

I pored toga što su pristalice nastavka rata u Ukrajini uspele da održe kakvu-takvu većinu u Evropskom parlamentu, porazi vladajućih partija u Francuskoj i Nemačkoj jasno ukazuju u najmanju ruku na promenu raspoloženja Evropljana.

Ali pored njih tu su i Austrija i Holandija, gde su pristalice mira takođe izvojevale prilično ubedljive pobede. I to ne računajući Mađarsku i Slovačku, koje se već zalažu za obustavu isporuke oružja kijevskom režimu.

Podsetimo, Emanuel Makron je posle poraza svoje stranke na izborima za Evropski parlament najavio raspuštanje francuske Narodne skupštine i raspisao vanredne parlamentarne izbore.

Evropa je već tražila da nemački kancelar preduzme slične mere, ali je Olaf Šolc odbio da sledi primer svog francuskog kolege.