12.06.2024.

18:48

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Planeta

Šok vest, Milo Đukanović biće zamenik generalnog sekretara NATO! Zaslužio je, pa toliko je učinio za Alijansu!

Informaciju o kandidovanju Mila Đukanovića za zamenika generalnog sekretara NATO otkrili su turski mediji pozivajući se na saznanja iz visokih diplomatskih izvora iz nekoliko članica Alijanse. Iza te inicijative, kako se navodi, do sada stoji devet članica Alijanse. Među njima je i Turska. Turski portal Firtina Haber navodi da bi kandidat iz Istočne Evrope (Đukanović prim. aut) imao dobre šanse i da bi to bila svojevrsna poruka samog NATO-a.

Stalna predstavnica SAD pri NATO, ambasadorka Džulijen Smit nije potvrdila, ali ni demantovala ovo šok vest. Smit je navela kako ne može konkretno da kaže da li će zamenik budućeg generalnog sekretara NATO biti Milo Đukanović jer je odabir zamenika prepušten samom generalnom sekretaru. 

Ona je to rekla na onlajn brifingu za novinare na pitanje da li je Đukanović uzet u obzir kao kandidat za zamenika generalnog sekretara s obzirom da prema pisanjima turskih medija za tu funkciju ima podršku devet zemalja. 

- Podsetiću da je izbor zamenika generalnog sekretara na kraju prepušten samom generalnom sekretaru. Kada je u pitanju odluka o odabiru samog generalnog sekretara, sve članice NATO treba da postignu konsenzus o tome ko će ta osoba biti. I to je proces na koji smo trenutno fokusirani - rekla je Smit.

Dodala je da veruje da će odluka o novom generalnom sekretaru biti doneta uoči predstojećeg sastanka lidera zemalja članica NATO koji će se u julu održati u Vašingtonu.

Smit je dodala da će se kada je u pitanju region Zapadnog Balkana saveznici na predstojećem samitu fokusirati na potrebna ažuriranja kako bi planovi koji su izneti na prošlogodišnjem samitu u Viljnusu bili uspešno sprovedeni.

- To je veoma detaljan i sveobuhvatan skup planova koji omogućava svakom savezniku da bolje razume koje su njihove specifične odgovornosti u celoj alijansi - na kom nivou spremnosti trebaju da održe svoje trupe, koje vrste sposobnosti su im potrebne i koje vrste budućih investicija treba da sprovedu - rekla je Smit.

Dodala je da će u Vašingtonu biti izvršena ažuriranja u vezi sa tim regionalnim planovima, kako bi alijansa uspela da identifikuje pravi broj trupa i sposobnosti koji su potrebne.
U toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamenika generalnog sekretara NATO, pišu turski mediji pozivajući se na saznanja iz visokih diplomatskih izvora iz nekoliko članica Alijanse.

Iza te inicijative, kako se navodi, do sada stoji devet članica Alijanse. Među njima je i Turska. To je objavio turski portal Firtina Haber, koji u tekstu ističe da bi kandidat iz Istočne Evrope imao dobre šanse i da bi to bila svojevrsna poruka samog NATO-a.

- Mislim da je fokus ponovo na tome da se osigura da saveznici ili izvrše potrebne investicije ili da usklade svoje trenutne oružane snage i sposobnosti koje imaju na raspolaganju - rekla je Smit.

Analitičari ukazuju da je Zapad odlučio da spasi Đukanovića od hapšenja i to tako što će ga učiniti funkcionerom NATO. Milo neće imati nikakvu stvarnu moć, ali ga niko u Crnoj Gori neće smeti hapsiti jer je sada visoki funkcioner Alijanse.

Podsetimo, Đukanovićeva saradnja sa Zapadom počinje od Slobodana Miloševića, kada je  Milo postao važan unutrašnji saveznik u rušenju Miloševića, što je bio strateški interes NATO. Đukanović je bio pod NATO zaštitom i tokom agresije na SRJ, a neki njegovi potezi značajno su  pomogli alijansi i u vojnom smislu. Đukanović je na kraju odvojio Crnu Goru od Srbije i tako je odsekao od mora što je, takođe, bio strateški interes Zapada. Konačno, Podgorica je blago rečeno prevarom, koji je izgurao upravo Đukanović, postala i članica NATO. Amerika je tako komplatan severni Mediteran stavila pod punu kontrolu NATO.