12.06.2024.

20:55

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

Žestoka reakcija Moskve na američke sankcije - ruski odgovor je "potpuni prekid"! Vašington je sve očekivao osim ovog!

Sankcije se odnose i na rusku finansijsku infrastrukturu, uključujući Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, osiguravajuće društvo SOGAZ i dr.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nove antiruske sankcije Vašingtona, jasno je Vašingtonu stavila do znanja da Rusija neće ostaviti bez odgovora agresivne postupke SAD.

Podsetimo, Ministarstvo finansija SAD objavilo je da je proširilo sankcije protiv Moskve, uvrstivši na spisak sankcionisanih više od 30 osoba i 200 organizacija iz Rusije, ali i Kine.

Na listi osmog paketa sankcija našli su se i lider Gagauzije Evgenija Gucul, Ruski naučni centar robotehnike i kibernetike, sedam brodova za prevoz tečnog gasa, "Uralvagonzavod", strukture Rosatoma, "Gazprom invest", kao i kompanije povezane sa IT sektorom i vazduhoplovstvom, Pokret dece i mladih „Prvi", i drugi.

Sankcije se odnose i na rusku finansijsku infrastrukturu, uključujući Moskovsku berzu, Nacionalni klirinški centar, osiguravajuće društvo SOGAZ i dr.

Sankcije SAD obuhvatile su i niz građana Kine, Belorusije i Južnoafričke republike.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Stejt department i Ministarstvo finansija zajedno uveli sankcije protiv 300 fizičkih i pravnih lica zbog navodne pomoći Rusiji u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, američke sankcije obuhvatile su one koji pružaju pomoć energetskom, metalurškom i rudarskom sektoru Rusije.

Takođe, američke sankcije uključuju i kineske kompanije, koje, navodno, isporučuju Rusiji širok spektar proizvoda dvostruke namene.