12.06.2024.

23:40

Foto: Ilustracija

Planeta

Evropa ostaje bez heroina do kraja 2024, to je najgora moguća vest! Iz Kine je stiglo nešto smrtonosnije i već je na ulicama...

Droga "nitazen" kriva je za porast smrtnosti u Estoniji i Letoniji prošle godine, a isto se sada dešava u Francuskoj i Irskoj. Sto puta je jača od heorina, pa čak i od fentanila. Ilegalno se prodaje kao ulični heroin, navodi se u izveštaju EU o drogama za 2024. od strane Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA).

Na gradske ulice je došao iznenada, a sve je za vrlo kratko vreme rezultiralo brojnim trovanjima.

Proizveden u Kini,  "nitazen" je već nekoliko godina na radaru agencija za sprovođenje zakona. Na sreću, kriza još nije dostigla razmere koje se vide u Sjedinjenim Državama, ali su zvaničnici EU veoma zabrinuti. Naime, u SAD su lekovi protiv bolova ustupili mesto heroinu, a heroin sintetičkim opijartima, što se upravo sada primećuje i u Evropi.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na preteću mogućnost nestašice heroina. U aprilu 2022. Talibani su zabranili uzgoj opijuma i preradu heroina u Avganistanu, uništivši 95 odsto avganistanske proizvodnje.

S obzirom da zemlja čini devet desetina svetske ponude, to znači da evropski korisnici heroina sada imaju ograničene zalihe.

- Bilo bi mudro pripremiti se za mogući nedostatak heroina krajem 2024. ili 2025. godine - savetuje EMCDDA.

Iako je agencija saopštila da je prerano da se utvrdi da li će smanjenje dostupnosti heroina dovesti do veće yastupljenosti sintetičkih droga na tržištu, zemlje EU bi i trebalo da se spreme za takvu situaciju.

Evropa ne sme dozvoliti da još jedna narkotička tempirana bomba eksplodira - da kokain postane roba za masovnu potrošnju, zaključuje Politico.