13.06.2024.

06:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Težak poraz! Nacisti se povukli nakon žestokog juriša Rusije! Objavljeni detalji kolapsa: Došli američkim vozilima, pokupili svoje...

Sredinom maja, šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev izjavio je da je više od 60 pripadnika "Krakena" zarobljeno u tom regionu i da daju izjave.

- Do večeri su stigla dva američka vozila "bredli" sa mitraljezima. Mislim da je to bila grupa 'Kraken'. Povukli su svoje. Ostali, uključujući graničare koji su bili sa nama, nisu evakuisani... Povukli su svoje i otišli - rekao je Docenko.

Prema njegovim rečima, vozilo bataljona naišlo je na pripadnike "Krakena" koji su se povlačili tokom borbe.

- Oni nisu upozorili ostale vojnike OSU o približavanju ruskih snaga, što je rezultiralo time da je naše vozilo palo pod žestoku vatru ruskih trupa. 'Buhanka' (nadimak za vozilo) je ušla i bila izrešetana. Vozač je odmah ubijen, a drugi... ili ranjen ili zarobljen, nisam siguran - izjavio je zarobljenik.

Docenko nije mogao da odreti tačan broj pripadnika "Krakena" koji su zauzimali položaje sa ukrajinskim graničarima na tom području, ali je naveo da je bilo "par ljudi". Pretpostavlja da su to bili vojni specijalisti i da su se smatrali elitom. Po njegovim rečima, odnos prema ostalim vojnicima OSU bio je izuzetno arogantan.

- Čini se da kao da se smatraju glavnima. Verovatno misle da su najbolji. Čuo sam slične priče ne samo o 'Krakenu', već i o 3. jurišnoj brigadi (bivši puk 'Azov', priznat kao teroristička organizacija i zabranjen u Rusiji). Pričali su da su kao jurišna jedinica, elitna formacija, ne obični mobilisani vojnici OSU. Moglo se čuti: 'Ti nosi, ti kopaj, a ja ću samo sedeti i čekati juriš' - zaključio je Docenko.