13.06.2024.

08:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Sledi obračun! SAD izvele očajnički potez protiv Rusije! Odgovor Moskve će biti surov, hitno se oglasio ambasador u Vašingtonu!

Diplomata je nove sankcije, koje je dan ranije uveo američki Trezor, nazvao "čestitkom" ruskom narodu od strane američkih vlasti.

- Nećemo se nametati kao partneri. Rusija je otvorena za pošten i ravnopravan dijalog, kada i ako Amerikanci budu spremni za to. Ipak, na nametnutu konfrontaciju ćemo odgovoriti adekvatno i odlučno - izjavio je Antonov na događaju u ambasadi povodom Dana Rusije.

Kako je naveo šef diplomatske misije, "američke vlasti i dalje veruju da mogu rešavati globalne probleme sami. U međuvremenu, rastu pretnje kao što su terorizam, širenje oružja za masovno uništenje, sajber kriminal, pandemije i mnoge druge," dodao je on.

Nove antiruske sankcije, koje je u sredu objavio američki Trezor, odnose se na različite sfere: naučnu, odbrambenu, finansijsku, energetsku i čak društvenu. Vašington zabranjuje pružanje usluga u oblasti softvera i IT bilo kojoj osobi na teritoriji Rusije. SAD takođe prete uvođenjem sankcija protiv stranih banaka zbog operacija sa ruskim finansijskim institucijama, uključujući Sberbanku i VTB.

Pored toga, sankcije su pogodile Moskovsku berzu i njene ćerke firme – Nacionalni depozitar za obračun i Nacionalni klirinški centar. Nakon toga, Moskovska berza je objavila obustavu trgovanja dolarom i eurom.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankciono pritisak na Moskvu. Kako je istakao predsednik Vladimir Putin, politika zadržavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, ali sankcije su nanele ozbiljan udarac celokupnoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, osnovni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.

Ipak, Rusija se nosi sa sankcionim pritiskom, dok su se na samom Zapadu više puta čuli stavovi da su ove sankcije neefikasne. Kako su naglašavali u Moskvi, Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh svoje antiruske sankcione politike.