13.06.2024.

21:00

Foto: Youtube printscreeen

Planeta

Ovo se nikada ranije nije dogodilo! Katastrofa širom Ukrajine, razmera uništenja je stravična! Nemački mediji u šoku!

"Snabdevanje električnom energijom u Ukrajini nikada nije bilo ovako loše kao sada. Ljudi širom zemlje suočavaju se s prekidima u isporuci struje", naglašavaju u članku.

Navodi se da su cene električne energije znatno porasle, a popravak oštećenih ili uništenih stanica će potrajati i zahtevati velike troškove, a ponekad je i nemoguć. Rusija je nanela ogroman štetu energetskoj infrastrukturi Ukrajine, navodi se u članku.

"Ukrajina mora da se pripremi za zimu koja će biti još mračnija i hladnija od prethodnih", zaključuje se u publikaciji.

Početkom juna, "Ukrenergo" je najavio uvođenje ograničenja potrošnje električne energije u svim regionima Ukrajine. U slučaju prekoračenja tih ograničenja, biće primenjivana isključenja struje po satnici.

Kompanija je upozorila da je obim oštećenja energetskih objekata u zemlji izuzetno veliki, elektrane i podstanice rade na granici svojih mogućnosti, te su zamolili Ukrajince da štede struju.

Ruska vojska napada objekte energetike, odbrambene industrije, vojnog upravljanja i komunikacija širom Ukrajine. Kako je istakao portparol predsednika Dmitrij Peskov, vojska u borbama sa ukrajinskim snagama ne pogađa stambene zgrade i socijalnu infrastrukturu.