13.06.2024.

22:40

Foto: pixabay.com

Planeta

Kinez kupio stare knjige, a u njima ključne vojne tajne! Svi se plaše da nešto ne procuri, a u Vašingtonu su "na iglama"!

Vlasti su pohvalile penzionera jer je navodno pozvao telefonsku liniju kako bi prijavio incident. Identifikovali su ga samo po prezimenu Žang, a nisu precizirali do kakvih je dokumenata on navodno došao.

- Žang je kupio vojne tajne zemlje i doneo ih kući. Da ih je kupio neko sa skrivenim motivima, posledice bi bile nezamislive - navodi se u saopštenju koje su prenela najmanje dva popularna kineska novinska portala.

Asošiejted pres piše da je događaj verovatno osmišljen da podigne svest o važnosti nacionalne bezbednosti u vreme rastućih tenzija između Kine i Sjedinjenih Država. Obe zemlje su sve više zabrinute zbog moguće krađe ili prenosa poverljivih i tajnih informacija.

Žang je u priči opisan kao bivši radnik državne kompanije koji voli da skuplja vojne novine i časopise. Rečeno je da su agenti požurili u centar za reciklažu nakon što je Zhang prijavio šta je tamo pronašao. 

Dodaje se da su dvojica državnih službenika optužena za prodaju više od 200 knjiga centru za reciklažu, iako su dobili instrukcije da ih unište. Agenti su navodno zaplenili preostale knjige, a vojska je uvela nove kontrole kako bi sprečila da se takvi incidenti ponove u budućnosti.