13.06.2024.

23:00

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Bajden i Zelenski potpisali 10-godišnji bezbednosni dil! Za Moskvu to je samo parče papira, važiće dok Putin ne uđe u Kijev!

- Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom sveta su konstanto odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet, stajaćemo uz Ukrajinu - poručio je Bajden.

On je dodao da trenutno svi sistemi protivvazdušne odbrane (PVO) koje SAD imaju idu Ukrajini i da će druge države, koje očekuju istu pomoć, morati da sačekaju dok se ne ispune potrebe Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je reč o "istorijskom danu" i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija "prava globalna pretanja".

- Ovo je sporazum o bezbednosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o saradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će garantovati održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svetu - ocenio je Zelenski.

Govoreći o Kini, Zelenski je naveo da je dobio potvrdu od kineskog predsednika Si Đinpinga da neće snabdevati Rusiju oružjem.

- Imao sam telefonski razgovor sa liderom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji.

Videćemo, ako je poštena osoba, neće. Jer mi je dao svoju reč - kazao je Zelenski.

On je dodao da misli da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije, bez obzira na to ko će biti predsednik SAD jer njega bira američki narod "i ako je narod sa nama, bilo koji lider će biti s nama u borbi za slobodu".

Zelenski je naveo da će sporazum služiti kao most za pristupanje Kijeva NATO-u i napomenuo da je važno da svi "Ukrajinci i Evropljani znaju da neće biti manjka bezbednosti u Evropi".
Sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka članstvu Ukrajine u NATO, piše u dokumentu, prenosi Rojters.

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili pretnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva.

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi Rojters.

- Da bi se osigurala bezbednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza (NATO) - navodi se u tekstu.

Informer

SAD se u sporazumu obavezale obećale da će štititi Ukrajinu od Rusije. Za Moskvu to je samo parče papirai

U sporazumu se navodi da SAD nameravaju da obezbede "dugoročnu materijalnu, savetodavnu, obaveštajnu, bezbednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga sposobnih da brane suverenu, nezavisnu, demokratsku Ukrajinu". 

Istovremeno, dokument, kako je objašnjeno u Beloj kući, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine, niti sadrži novčane obaveze za američku stranu. 
Pored ovog sporazuma, Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa premijerom Japana Fumio Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija.

Ukrajina je, tokom više od dve godine otkako traje agresija Rusije, potpisala 15 sličnih sporazuma kojima se obec´ava dugoročna podrška  saveznika Kijeva, uključujuc´i Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku.

Samit G7 danas je počeo u mestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristec´i zamrznutu rusku imovinu.