13.06.2024.

23:45

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Peking se obrušio na Belu kuću zbog Rusije, imao je šta da poruči i Briselu! Kina ne prihvata nove sankcije protiv Moskve!

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian naglasio je da se Kina „odlučno protivi bilo kakvim nezakonitim i jednostranim sankcijama i proširenoj jurisdikciji SAD". 

- Kina se čvrsto protivi svim jednostanim sankcijama i proširenoj jurisdikciji. Normalne ekonomske i trgovinske interakcije između Kine i Rusije ne bi trebalo da budu ometane ili prekidane, a najmanje korišćene kao alatka za stavljanje mrlje na Kinu i njeno obuzdavanje - rekao je Lin.

Govoreći o planu Evropske komisije da od 4. jula uvede privremene tarife od 38,1 odst na električna vozila na baterije koja se uvoze iz Kine, Lin je rekao da Peking poziva EU da na odgovarajući način reši trgovinska nesuglasice i izbegne narušavanje saradnje i međusobnog poverenja, prenosi Kineski međunarodni radio.

- Pozivamo EU da ozbiljno sasluša ove objektivne i racionalne glasove, odmah ispravi pogrešnu praksu, prestane da politizuje ekonomska i trgovinska pitanja, pravilno se suoči sa ekonomskim i trgovinskim nesuglasicama kroz dijalog i konsultacije i izbegne narušavanje međusobnog poverenja, dijaloga i saradnje između Kina i EU - kazao je Lin.