Autor: Informer.rs

14.06.2024.

17:45

Foto: Reuters/printscreen/telegram

Planeta

Šamarčina Amerikancima! Medvedev: Nećemo biti kolonija Zapada, to zaboravite!

Brojne bivše imperijalne sile na Zapadu uvele su sankcije protiv Rusije bez presedana zbog sukoba u Ukrajini, što je izazvalo optužbe Moskve za neokolonijalističku politiku.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, dao je komentare u tekstu pod naslovom „Vreme kolonijalnih sila je prošlo“ za list „Ruska gazeta“.

Članak je objavljen uoči niza međunarodnih događaja u gradu Vladivostoku, posvećenih ruskom predsedavanju grupom BRIKS.

- Sve više zemalja teži da živi u svetu koji je oslobođen nasleđa kolonijalizma i koji se zasniva na inkluzivnom multilateralizmu, suverenoj jednakosti, mirnoj koegzistenciji i međusobnom poštovanju između zemalja koje imaju različite političke i društvene sisteme - napisao je Medvedev.

Informer

 

Bivši predsednik je kritikovao „neceremonalno mešanje Zapada u poslove nezavisnih država“, pozivajući se na politiku „ilegalnih“ sankcija koju su usvojile SAD i njeni saveznici, i optužujući Vašington za preduzimanje brojnih pokušaja državnog udara u inostranstvu.

Medvedev je tvrdio da zapadne zemlje prelaze na ono što je on opisao kao „globalni neokolonijalizam“, pokušaj da se nametne sistem neravnopravnih ekonomskih i političkih odnosa ostatku sveta.

On je takođe predložio stvaranje baze podataka UN o zločinima koje su počinile kolonijalne sile.

Informer

 

Medvedev je bio ruski predsednik od 2008. do 2012. godine, nakon čega je bio premijer do 2020. godine.

Poznat je po tome što je u svojim objavama na društvenim mrežama zadržao čvrst stav o ukrajinskom sukobu, koji Kremlj nikada nije potpuno odbacio.

U februaru, ruski predsednik Vladimir Putin opisao je kao „neokolonijalizam“ pokušaje Zapada da „održi svoju dominaciju“ ekonomskim potčinjavanjem drugih država, navodno im oduzimajući suverenitet, istovremeno namećući tuđe tradicije i vrednosti.