15.06.2024.

08:32

Foto: Printskrin Youtube/US Military news

Planeta

Najmoćniji američki dron koji je špijunirao kod Krima poslao hitan signal! Šta su mu ovo Rusi uradili?! (FOTO, VIDEO)


MQ-4C sa pozivnim znakom BLKCAT6 uputio je poziv za hitne slučajeve nakon izviđačkog leta iznad Crnog mora u blizini Krima u petak popodne!

U povratku u bazu na Siciliji, prema RadarBok-u, MQ-4C je preko transpondera poslao kod 7700, što, prema ICAO standardu, znači hitnu situaciju na letelici. Uspeo je da sleti u NATO pomorsku bazu Sigonela na Siciliji, ali ostaje misterija šta se dogodilo najvećoj američkoj bespilotnoj letelici impresivnh karakteristika i mogućnosti koja je tek nedavno stigla u Evropu.

Prema ICAO propisima, lista standardnih kodova za hitne slučajeve uključuje 7700 (primarni kod za hitne slučajeve), 7600 (kvar u komunikaciji) i 7500 (otmica aviona).

Pored RadarBok-a, o hitnom signalu sa drona na društvenoj mreži Ks izvestili su i Flight Emergenci Alerts i SquawkAlert.

MQ-4C Triton je najveća američka izviđačka bespilotna letelica dugog dometa razvijena za mornaricu na osnovu strateškog drona RK-4 Global Houk (Globalni jastreb).

Portal Oružjeonline.com, pozivajući se na itamilradar, objavio je da je 30.03.2024, oko 10:00 po srednjeevropskom vremenu, po prvi put špijunska bespilotna letelica Northrop Grumman MQ-4C Triton koja pripada američkim mornaričkim snagama stigla u područje Sredozemnog mora i to u vazdušnu bazu Sigonela na italijanskom ostrvu Sicilija.

Američki dron, registarskog broja 169659, dovezen je u Italiju iz vazdušne baze Mejport u SAD, odakle je poleteo dan ranije u 19:30 po srednjeevropskom vremenu.

Vazdušna baza Sigonela već ima druge tipove bespilotnih letelica koje pripadaju SAD (Global Hawk and Reaper) i NATO (Fenix).

MQ-4C Triton je jedina bespilotna letelica američke mornarice dugog leta na velikim visinama. Dron je namenjen za izvođenje ISR (obaveštajno, osmatranje, izviđanje) i operacija ciljanja.

Američka mornarica je već dobila pet dronova MQ-4C, od kojih je poslednji isporučen prošlog juna. U septembru 2023. dron Northrop Grumman MQ-4C Triton dostigao je nivo Inicijalne operativne sposobnosti (IOC) sa američkom mornaricom.

MQ-4C Triton se može smatrati mornaričkom verzijom bespilotne letelice Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Platforma Triton razvija mornarica Sjedinjenih Američkih Država još od 2008. Ona se zasniva na elementima Global Hawk bespilotne letelice, sa pojačanjima na trupu letelice i krilu. Takođe ima sisteme za odmrzavanje i zaštitu od groma, koji mu omogućavaju da se spusti kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru.

Cena drona je oko 142 miliona dolara, a domet drona iznosi impresivnih 15.000 km. Maksimalna visina leta 50.000 stopa, tj 15,2 km, a brzina kojom obavlja špijuniranje 600 km/h.

Raspon krila bespilotne letelice -39,9 m, dužina - 14,5 m, maksimalna težina pri poletanju -14628 kg, unutrašnja masa tereta - 1252 kg, masa korisnog tereta na spoljašnjem teretu - 1089 kg, navodi Oružjeonline.