21.06.2024.

05:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Stigla žestoka poruka iz Moskve! Ako odbiju Putinove uslove... Ukrajina i Zapad nisu ni svesni kakav horor ih čeka!

Uslovi za mirne pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini mogu se promeniti nakon odbijanja Kijeva, smatra Simonjan. Ruski predsednik Vladimir Putin je već ponudio bezbednosne garancije u decembru 2021, ali su zemlje zapadnog bloka odbile.

- Svi se sećaju šta je bilo sledeće: slegnuli smo ramenima i počeli da radimo svoj posao, mislim da će i ovoga puta biti isto, ako ne želite da povučete trupe iz onih regiona koji su već naši, moraćete da se povučete i iz onih koji još nisu naši - napisala je Simonjan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se 14. juna sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Na sastanku je izneo pravi predlog da se prekinu borbe u Ukrajini. Prema njegovim rečima, oružani sukob će se odmah okončati ako Kijev povuče Oružane snage Ukrajine iz novih regiona Ruske Federacije.

Takođe, Kijev mora zvanično da odustane od planova za ulazak u NATO i da proglasi vanblokovski, neutralni i beznuklearni status Ukrajine.

Putin je takođe predložio fiksiranje ruskog statusa Krima i Sevastopolja, LDPR, Hersonske i Zaporoške oblasti u međunarodnim ugovorima. Sve zapadne sankcije treba ukinuti, a mirovni sporazum fiksirati u ugovorima.

Ako Kijev i Zapad odbiju mirovni predlog, odgovornost za krvoproliće će biti njihova i uslovi za pregovore će se promeniti, rekao je on.