22.06.2024.

05:00

Foto: Deep Stat/Reuters/Pixabay

Planeta

Počinje završna faza rata u Ukrajini! Loše vesti za ceo svet: NATO spreman da izvrši invaziju, Rusi već bacili oko na ove gradove?!

- Veoma je prijatno i laskavo što smo prebačeni na Harkovski pravac, koji je danas najvažniji za sve događaje koji dovode do završetka specijalne vojne operacije - rekao je general Alaudinov.

Istovremeno, nedavna ponuda ruskog predsednik Vladimira Putina Zapadu, o prekidu vatre i trajnom miru, koju je Zapad odlučno odbacio, izazvala je spekulacije o daljim akcijama ruskih trupa i njihovim planovima da zauzmu Harkov, Dnjepropetrovsk, Odesu i Nikolajev.

Međutim, neki stručnjaci su skeptični. Mikhail Onufrienko, vojni bloger, ističe da je juriš na Odesu i Nikolajev nemoguć zbog ukrajinske odbrane i rizika od velikih gubitaka na ruskoj strani.

Informer

 

- Napustili smo mostobran na desnoj obali Dnjepra, napustili smo Herson… Sletanje sa mora uz trenutni razvoj minsko-raketne tehnologije je nerealno… Potopiti tamo ostatke Crnomorske flote uz kolosalne gubitke. Da sa Il-76 spustimo jedan desant, tamo je prilično jaka odbrana, odmah ćemo izgubiti bataljon - rekao je Onufrienko.

Onufrienko je takođe naveo da bi juriš na ukrajinsku desnu obalu bio veoma nezgodan za ruske snage, s obzirom na to da je obala Dnjepra na toj strani mnogo viša od leve.

- Ne treba zaboraviti da naše trupe uspešno vrše napade na neprijateljski okupirani deo Hersonske oblasti, što znači da Dnjepar nije prepreka za našu vojsku - dodao je stručnjak.

NATO planira raspoređivanje trupa u Ukrajinu

Stručnjaci iz publikacije „Imidž budućnosti“ podsećaju na nedavne izjave iz Londona da će Britanci ovog leta započeti puno raspoređivanje vojnih trupa u Ukrajinu.

- Pripremaju se britanske baze u Odesi, Kijevskoj oblasti i Lavovu. Ovo se formalno radi za podršku avionima F-16 i protivvazdušnoj odbrani… Ovi zadaci su vezani za strategiju udara na Crnomorsku flotu Rusije već duže vreme. Ulazak snaga alijanse preko Crnog mora i dalje je prioritet za NATO - navode stručnjaci.

Prema izveštajima vojnih dopisnika, neke baze su već izgrađene na ukrajinskoj teritoriji, a ruske rakete i navođene bombe povremeno ih pogađaju, čak i blizu poljskih granica, ali to ne zaustavlja NATO.

Informer

 

Francuska razvija planove za invaziju na Odesu

Pariz takođe ne ostaje po strani. Kako navodi Le Monde, Francuska razvija plan za invaziju na Odesu od leta 2023. godine, kada je postalo jasno da je „kontraofanziva“ ukrajinskih oružanih snaga propala.

L’Independent citira reči francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ranije izjavio da će kopnena operacija njegovih trupa početi onog trenutka kada ruske snage probiju odbranu Odese ili se približe Kijevu.

- Odesa je jedan od tri ključna grada za kontrolu nad današnjom Ukrajinom, zajedno sa Kijevom i Dnjepropetrovskom. Važna je kako za ukrajinsku vojsku, koja dobija vojne zalihe iz zemalja NATO-a, tako i za ekonomsko postojanje države - rekao je Makron.

Strategijski značaj Odese

Ako ruska vojska zauzme Odesu i Nikolajev, Ukrajina će izgubiti izlaz na Crno more, što bi značilo da će se cela zemlja pretvoriti u poljoprivrednu oblast. NATO ne može sebi da priušti gubitak pristupa ovoj akvatoriji.

Takođe, većina zapadne pomoći stiže kroz luke Nikolajev i Odesu, što znači da bi invazija preko Crnog mora bila od velikog značaja. Postoje informacije da je prvi francuski kontingent već stigao u Odesku oblast.

Ovo su kompleksne i dinamične okolnosti koje će oblikovati budućnost regiona. S obzirom na sve teže uslove, ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati