16.06.2024.

10:40

Foto: Foto: Shutterstock, Printscreen, Reuters

Planeta

(VIDEO) Armagedon! Zbog ovog snimka gori cela Evropa: Spremite tablete joda, zalihe vode, hrane, lekova...

Sve veća pretnja zbog rata u Ukrajini navela je danske vlasti da povećaju nivo pripravnosti i izdaju preporuke građanima da učine isto, izveštava Bloomberg.

- Realnost je da su Danska i naši saveznici ugroženi hibridnim ratom. Svi bi trebalo da se pripremimo za mogućnost da, u kraćem periodu, možda nemamo pristup struji ili vodi, ili ne možemo kupiti osnovne potrepštine - rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

 
$bp("Brid_18523621", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1679604"});

Preporuke građanima uključuju pravljenje zaliha nekvarljive hrane koja ne zahteva kuvanje na šporetu ili u rerni, kao i najmanje 9 litara flaširane vode po osobi, što je dovoljno za tri dana. Danci bi takođe trebalo da se pripreme za nestanke struje tako što će imati baterije, lampe i sveće pri ruci, kao i da budu u stanju da ostanu topli bez grejanja.

Vlasti takođe savetuju da građani mlađi od 40 godina drže jodne tablete kod kuće u slučaju nuklearnog incidenta, iako je "veoma malo verovatno" da će biti potrebne, izjavila je Lajla Renberg, šefica danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama.