22.06.2024.

14:50

Foto: Wikipedia.org, Tanjug/AP, Reuters

Planeta

Kakav šok! Neočekivani preokret, neprijatelji Rusije se okrenuli Putinu! Zapad će poludeti nakon ovakvog razvoja situacije!

- Obraćamo se Vama, poštovani Vladimir Vladimiroviču, sa molbom da potpuno ukinete vizni režim za građane Gruzije - izjavio je međunarodni sekretar partije Mamuka Pipija.

Osim toga, zatražio je od Putina amnestiju za građane Gruzije koji su pre ublažavanja viznog režima prekršili pravila boravka u Rusiji ili su bili deportovani.

Pipija je takođe zamolio da se olakšaju pravila zapošljavanja za građane Gruzije u Rusiji i da se uspostave kvote za rad.

Desetog maja 2023. godine Putin je ukinuo vizni režim sa Gruzijom, "izuzev za građane koji ulaze u Rusiju radi obavljanja radne aktivnosti ili na period duži od 90 dana za privremeni boravak u Rusiji, uključujući i u svrhu obrazovanja". Osim toga, Putin je ukinuo zabranu za ruske avio-kompanije na direktne letove ka republici. Neki gruzijski političari su kritikovali ovu odluku.

Prvi let iz Moskve, nakon četvorogodišnje pauze, sleteo je na aerodrom u Tbilisiju 19. maja 2023. godine. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili nazvala je odluku Moskve provokacijom, a obnavljanje avio-saobraćaja izazvalo je njeno nezadovoljstvo.