22.06.2024.

06:15

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters, Profimedia

Planeta

Putin i Si izazvali potres u SAD! Bajden i ekipa očekivali jedno, a onda je nastupio šok: Za Ukrajinu su ovo katastrofalne vesti!

- Među zaposlenima u administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena raste uverenje da su se stavovi Si Đinpinga o ulozi njegove zemlje u vojnom sukobu između Rusije i Ukrajine promenili, te da će Peking ubuduće snažnije podržavati Moskvu - navodi se u članku.

U članku se napominje da su još pre nekoliko meseci većina američkih zvaničnika smatrali ovo gledište preuveličanim, a Bajden je javno izražavao sumnje da će Rusija i Kina moći "da prevaziđu međusobne sumnje" i započnu saradnju.

Ove nedelje su zemlje G7 u završnoj izjavi samita "Velike sedmorke" u Italiji izrazile zabrinutost zbog podrške Rusiji od strane Kine i pozvale Peking da izvrši pritisak na Moskvu.

Kako je izvestila agencija Sinhua, kineski lider Si Đinping je na sastanku s Putinom u maju izjavio da Kina podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje situacije u Ukrajini u odgovarajuće vreme, ukoliko je priznaju Moskva i Kijev i pod uslovom njihovog jednakog učešća.