16.06.2024.

23:00

Foto: Reuters

Planeta

Haos u Švajcarskoj! Gde su nestali Šolc i Kamala Haris?! Opšta bežanija sa samita o Ukrajini, potezi govore više od reči!

Ranije je saopšteno da je Haris napustila Švajcarsku pre završetka konferencije o Ukrajini, a da će u daljim aktivnostima foruma učestvovati savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Olaf Šolc je napustio konferenciju ranije nego što je planirano, u nedelju ujutru njegov avion se uputio nazad ka Berlinu. Tamo ga čekaju teški pregovori o budžetu i ozbiljni razgovori sa sopstvenom partijom", piše Spiegel.

Kako prenosi Spiegel, u nedelju uveče će se održati vanredna sednica predsedništva Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na kojoj će se raspravljati o budućnosti vladajuće koalicije, partije i samog kancelara u svetlu nepovoljnih rezultata na izborima za Evropski parlament.

Švajcarska održava konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u odmaralištu Bürgenštok, nedaleko od Lucerna. Učešće su potvrdile 92 zemlje i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Američki predsednik Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping i predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva nisu prisutni na konferenciji.

Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu o Ukrajini. Kremlj je saopštio da je traženje rešenja za situaciju u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i bez perspektive.