17.06.2024.

06:00

Foto: AP/Reuters

Planeta

Upravo objavljeno! NATO nuklearne snage u stanju borbene gotovosti?! Stolteberg digao celu planetu na noge: Imamo dva protivnika...

- Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti... ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo - citira list reči generalnog sekretara alijanse.

Kako prenosi "Telegraph", Stoltenberg je objasnio da NATO mora svetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

- I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, verovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posledice - prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zveckanjem nuklearnim oružjem. Predsednik je upozorio da se ne sme olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u "Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja". Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države.