17.06.2024.

06:40

Foto: Reuters

Planeta

Šok ponuda Ukrajine! Rusija ovo nije očekivala: Kijevu se mnogo žuri, da li će Moskva pristati?!

- Ideja je da sledeći samit predstavlja kraj rata i, naravno, potrebna nam je druga strana za pregovaračkim stolom - objasnio je on, priznavši da će, pre ili kasnije, biti neophodno da se razgovara sa Rusijom.

- Naravno, mi odlično znamo da će doći trenutak kada će biti potrebno razgovarati sa Rusijom - naglasio je Kuleba.

Istovremeno je primetio da se stavovi Zapada i globalnog Juga razlikuju.

- Juče su se čuli glasovi globalnog Juga o teškim kompromisima koje (Ukrajina) treba da napravi. To nije jezik koji čujemo od zapadnih partnera - rekao je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije u nedelju, šef odeljenja za komunikacije švajcarskog ministarstva spoljnih poslova Nikola Bido rekao je Sputnjiku da bi sledeća međunarodna konferencija o Ukrajini mogla da se održi pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za 5. novembar.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.