23.06.2024.

05:24

Foto: Printscreen

Planeta

Katastrofalne vesti za Zelenskog! Bruje svetski mediji, narod više neće da ćuti! "Oni umiru, a govore nam..."

- Dve godine vlada je govorila celoj zemlji da na frontu stvari stoje dobro. Momci umiru, ali ništa se ne rešava - rekla je za kanal Anastasija Buljba, koja je članica grupe žena koje zastupaju demobilizaciju njihovih muževa.

Prikrivanje situacije na ratnom području je potkopalo autoritet vlasti među Ukrajincima, navodi se u članku.

Poverenje u Zelenskog je palo za 30 procenata, dok više od polovine anketiranih ne veruje parlamentu, izjavio je stručnjak za istraživanje javnog mnjenja Anton Grušetski, koji je rezultate predstavio novinarima.

S obzirom na nedostatak uspeha u postizanju definisanih Kijevom ciljeva, Ukrajinci počinju da se pitaju može li se konflikt završiti vojnim putem. Jedna od anketiranih, čiji je poznanik skoro poginuo na frontu, veruje da će se konflikt u krajnjem rešiti pregovorima, a ne na bojnom polju.

- I nakon svih prinesenih žrtava, teško je predvideti kada će se ovo konačno završiti - zaključila je sagovornica televizije.

Prošle nedelje, predsednik Rusije Vladimir Putin izneo je novi predlog za rešavanje konflikta. Pre svih mirnih pregovora, kijevski režim mora povući vojsku sa svih teritorija novih ruskih regiona — LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavio je. Predsednik je napomenuo da će se borbeni dejstva prekinuti kada se Ukrajina složi sa ovim uslovom.

Takođe, Kijev mora zvanično da obavesti Rusiju o odustajanju od planova za ulazak u NATO i prihvatiti vanblokovski i nenuklearni status. Traži se i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Putin je takođe spomenuo ukidanje sankcija Zapada protiv Rusije.