17.06.2024.

09:42

Foto: EPA/Shutterstock/Goran tek-en

Planeta

Presešće im Srebrenica! Rusi pokrenuli brutalnu osvetu! Zapad krenuo đonom na Srbiju, nisu svesni šta ih sada čeka!

Generalna skupština UN usvojila je u maju rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“. Nebenzja je tada rekao da je ovaj korak otvorio „Pandorinu kutiju“ i da bi se posle ovog dokumenta mogle pojaviti i druge rezolucije o genocidima.

Odgovarajući na pitanje da li Rusija planira da podnese na razmatranje Generalnoj skupštini rezoluciju o genocidu nad sovjetskim narodom tokom Drugog svetskog rata, Nebenzja je rekao da je usvajanje rezolucije o Srebrenici presedan koji će svakako „uticati na dalje diskusije o priznavanju drugih istorijskih tragedija kao dela genocida“.

On je podsetio da je jedan od „glavnih sponzora ovog kontroverznog dokumenta bila Nemačka“.
Kako je istakao Nebenzja, Ruska Federacija je uvek pridavala veliki značaj očuvanju istorijskog sećanja i uspostavljanju pravde za one koji su stradali i poginuli u Drugom svetskom ratu.

- Zločini nacističke Nemačke nad narodima Sovjetskog Saveza, uključujući opsadu Lenjingrada i masovno uništenje civila, ostaju jedna od najbolnijih tema. Nastavićemo da svim raspoloživim sredstvima tražimo zvanično priznanje prave prirode ovih zločina i uspostavljanje istorijske pravde na međunarodnom nivou - naglasio je on.