27.06.2024.

05:32

Foto: Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

Rusi začuđeni izjavom Zelenskog! Nešto se promenilo... Džabe mu sve, ovo su jedini uslovi za mir!

Ranije je Zelenski, na konferenciji u Švajcarskoj, izjavio da je Kijev spreman da započne pregovore sa Moskvom već sutra, pod uslovom da Rusija "poštuje teritorijalni integritet" Ukrajine.

- Značajno je samo to što je Zelenski neočekivano promenio retoriku: ranije je zabranjivao sebi vođenje pregovora, a sada izjavljuje spremnost za njih. To je svakako pozitivan momenat, ali ne znači apsolutno ništa - rekao je Bezpalko.

Prema mišljenju eksperta, Zelenskove reči liče na takmičenje "ko će više izjaviti o težnji ka pregovorima i miru", ali u stvarnosti uslovi za pregovore još nisu stvoreni, jer trenutno nema stvarnih kompromisnih uslova.

- Stvarni kompromisni uslovi - to je podela Ukrajine po uzoru na korejski scenario, i to je samo uslovna opcija do koje možemo, ali i ne moramo doći - dodao je on.

Bezpalko je naglasio da je predsednik Rusije Vladimir Putin još pre konferencije u Švajcarskoj izneo uslove pod kojima bi Moskva mogla voditi pregovarački proces. "Ovde ne može biti ni pomisli o tome da oblasti koje su postale deo Rusije napuste njen sastav i pređu Ukrajini. Predsednik je postavio uslove ne samo u odnosu na Ukrajinu, već i prema Zapadu - potpuna ukidanja svih sankcija. Za sada ne čujemo ništa o tome ni kao deo diskusija. Naprotiv, Zapad je pred konferenciju zahtevao od Rusije reparaciju u iznosu od 486 milijardi dolara", zaključio je ekspert.