17.06.2024.

15:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Užas! Kremlj odgovorio na zastrašujuću najavu šefa NATO! Ovo se neće dobro završiti, crvenih linija više nema!

- Ovo nije ništa drugo nego novo podizanje tenzija - rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje Stoltenbergovu izjavu.

Ranije je Stoltenberg izjavio za britanske novine Telegraf da zemlje NATO-a razmatraju stavljanje nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti. On je naglasio da NATO treba da pokaže svetu svoj nuklearni arsenal kako bi poslao direktan signal neprijateljima Severnoatlantske alijanse. Pored toga, generalni sekretar NATO-a je dodao da Kina aktivno investira u nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti na hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 7. juna da Moskva ne zveckaju nuklearnim oružjem. On je istakao da Rusija ima nuklearnu doktrinu koja jasno navodi da je upotreba nuklearnog oružja moguća samo u izuzetnim slučajevima, a takav slučaj još nije nastupio.

Scenariji u kojima Rusija teoretski može upotrebiti nuklearno oružje izloženi su u ruskoj vojnoj doktrini i u "Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja". Prema tim dokumentima, upotreba je moguća u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike korišćenjem oružja za masovno uništenje, ili u slučaju agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države.