17.06.2024.

19:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Hitno! Udarna odluka Kongresa! Svet drhti, američka vojska se sprema za nešto opasno: Ako Senat odobri...

Posle više od pola veka, svi državljani SAD muškog pola, ukoliko to odobri i Senat, biće u obavezi da se registruju za regrutaciju čim napune 18 godina, dok neispunjavanje ove obaveze povlači i krivičnu odgovornost. Oni, nakon registracije, ulaze u bazu podataka koja se koristi u hitnim slučajevima, odnosno, slučajevima mobilizacije.

- Korišćenjem dostupnih federalnih baza podataka, moći ćemo da registrujemo sve potrebne pojedince i tako pomognemo da se osigura da svaka buduća regrutacija bude fer i pravična - rekla je članica Predstavničkog doma Kristi Hulahan tokom prošlomesečne debate, a prenosi "Difenz njuz".

Ona dodaje da ovakva odluka dovodi do toga da se novac umesto ka reklamnim kampanjama posvećenim regrutaciji, usmeri ka pojačavanju spremnosti za mobilizaciju.

Sistem se nije koristio u tu svrhu 52 godine, ali, je očigledno ponovo na snazi, budući da se povećao broj pojedinaca koji preskaču regrutaciju.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA), koji utvrđuje vojne i nacionalne bezbednosne prioritete američke vlade u narednoj fiskalnoj godini.