21.06.2024.

06:00

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Ovo dosad nije viđeno! Potez Ukrajinca zaprepastio sve! Zelenski u velikom problemu, ako ovo počnu svi da rade...

"Incident se dogodio u ulici Leontoviča. Mladić je primetio ženu sa novčanikom u ruci koja je izašla iz prodavnice i pratio je. Sačekao je pogodan trenutak, oteo joj imovinu iz ruku i potrčao ka ulici Kanatna. Tamo je ušao u javni prevoz i vratio se kući u okrug Peresip. Ženi je pričinjena materijalna šteta od skoro 13 hiljada grivni (319 dolara)", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu policije.

Prema podacima policije, oštećena je prijavila slučaj nadležnim organima, operativci su pronašli osumnjičenog, koji je identifikovan kao 18-godišnji stanovnik grada.

On je, kako navodi policija, priznao da je novčanik sa novcem, dokumentima, slušalicama i mobilnim telefonom bacio.

"Mladić je objasnio da mu imovina nije bila potrebna, već je računao da će sa krivičnim dosijeom u budućnosti izbeći mobilizaciju", pojasnili su iz policije.

Mladiću preti kazna zatvora u trajanju od 7 do 10 godina prema članu "Pljačka". Trenutno se nalazi u pritvoru.

Zakon o pojačanoj mobilizaciji u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojne obveznike da u roku od 60 dana od stupanja na snagu ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Da bi to uradili, potrebno je da lično dođu u vojni odsek ili da se registruju u "elektronskom kabinetu regruta". Poziv će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video: datum "uručenja" poziva biće datum kada je u dokumentu stavljen pečat o nemogućnosti lične dostave. U nacrtu zakona je navedeno da vojni obveznici moraju stalno nositi sa sobom vojnu knjižicu i pokazati je na prvi zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu obavezu može biti oduzeto pravo na upravljanje vozilom. Rokovi za demobilizaciju nisu navedeni u dokumentu, što je izazvalo nezadovoljstvo kod nekih poslanika.