21.06.2024.

06:15

Foto: Shutterstoc/EPA

Planeta

Vest iz SAD izazvala strah i paniku širom sveta! Šta nam ovo spremaju Ameri: Otkrivene informacije koje lede krv u žilama!

U izveštaju se navodi da su sve zemlje iz "devetorke" u 2023. godini povećale svoje troškove za nuklearno oružje, ali najveći porast troškova – skoro 18% – zabeležen je u SAD-u, koje su potrošile 51,5 milijardi dolara, što je više od ukupnih izdvajanja svih ostalih nuklearnih sila zajedno.

Na drugom mestu po troškovima za nuklearno oružje je Kina sa 11,9 milijardi dolara. Rusija nije otkrila svoje podatke, ali autori izveštaja tvrde da se nalazi na trećem mestu sa izdvajanjima od 8,3 milijarde dolara.

Obim novih ugovora za nabavku nuklearnog oružja u 2023. godini na globalnom nivou iznosio je najmanje 7,9 milijardi dolara, navodi organizacija.

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) je međunarodna nevladina organizacija osnovana 2007. godine. Njeni ciljevi su podrška usvajanju i sprovođenju Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je 2017. godine dobila Nobelovu nagradu za mir.