21.06.2024.

06:40

Foto: Reuters

Planeta

Ode sve dođavola! Objavljen zloslutni izveštaj iz SAD i EU! Ovo se nije dogodilo još od Hladnog rata!

"Međunarodne odbrambene kompanije zapošljavaju radnike najbržim tempom od kraja Hladnog rata, jer industrija nastoji da ispuni narudžbine koje dosežu rekordne visine", piše u članku.

Financial Times je imao uvid u planove za zapošljavanje radnika 20 velikih i srednjih američkih i evropskih odbrambenih i aerokosmičkih kompanija, koji pokazuju da ove godine kompanije planiraju da zaposle desetine hiljada ljudi.

Prema ovim dokumentima, tri najveće kompanije u SAD-u, Lokid Martin, Nortrop Gruman i Dženeral Dajnemiks, imaju ukupno skoro 6 hiljada otvorenih radnih mesta. Pored toga, još deset kompanija planira da poveća broj pozicija na ukupno 37 hiljada, što čini gotovo 10% njihove ukupne radne snage. Među odbrambenim kompanijama sa rekordnim tempom zapošljavanja su italijanska Leonardo, nemački Rajnmetal, norveško-finska grupa Namo, francuski Tales i mnoge druge.

- Ovo je najintenzivniji period za odbrambeni sektor od Hladnog rata, sa najbržim rastom obima narudžbina u relativno kratkom vremenskom periodu - izjavio je za FT generalni sekretar Evropske aerokosmičke i odbrambene asocijacije ASD, Jan Paj.

Kako navodi list, razlog za ovo povećanje je rast vojnih troškova od početka sukoba u Ukrajini, kao i napeta geopolitička situacija širom sveta. Kompanije otvaraju radna mesta u svim sektorima - traženi su i inženjeri, programeri i analitičari za sajber bezbednost, kao i varioci i mehaničari.

"Naglo povećanje narudžbina nakon decenija niskih volumena, kao i konkurencija za digitalne veštine od strane tehnoloških kompanija i tržište rada koje još uvek pati od nedostatka radne snage usled COVID-a, neki su od faktora koji su doveli do opšteg rasta zapošljavanja u industriji", naglašava list.