17.06.2024.

18:13

Foto: Fotoilustracija/Reuters

Planeta

Si Đinping otkrio da su SAD pokušale da isprovociraju Kinu da napadne Tajvan! Svet je bio na ivici katastrofe!

Prema ljudima koji su upoznati sa ovim pitanjem, a koje citira list, Si je to rekao tokom privatnog sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u aprilu 2023. Si je tada takođe preneo zabrinutost zbog upornih pokušaja Vašingtona da prevari Peking da izvrši invaziju na ostrvo. 

Fajnenšel tajms piše da je ovo priv put da je Si ovako šok informaciju otkrio nekom stranom lideru, ovaj put Fon der Lajen. Kineski predsednik je takođe objasnio da bi sukob sa SAD bio štetan za Kinu i poremetio njene planove za "veliko podmlađivanje" do 2049.  Reč je o projekatu poznatom i kao „kineski san", a koji ima za cilj stvaranje "moderne socijalističke zemlje koja će je prosperitetna, jaka, demokratska, civilizovana i harmonična".

Kina već dugo optužuje SAD da podstiču tenzije oko Tajvana i osuđuje prodaju oružja Vašingtona Tajpeju. Peking je takođe protestovao zbog poseta najviših američkih zvaničnika ostrvu, uključujući bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, tvrdeći da to krši suverenitet Kine. U tom kontekstu, Kina redovno izvodi vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.

Si je 2022. godine rekao da Peking, iako traži mirno ujedinjenje sa ostrvom, "ne isključuje upotrebu sile" za postizanje tog cilja. U martu je šef američke indo-pacifičke komande admiral Džon Akvilino sugerisao da će kineska vojska biti spremna da izvrši invaziju na Tajvan do 2027. Zvaničnici u Pekingu su negirali da imaju bilo kakve kratkoročne planove za upotrebu sile protiv ostrva, optužujući Sjedinjene Države „povećavaju narativ kineske pretnje".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će Vašington braniti Tajvan ako ga Kina napadne, iako je kasnije priznao da će tačan odgovor „zavisiti od okolnosti".

Peking smatra Tajvan suverenom kineskom teritorijom. Ostrvo, međutim, ima samoupravu od 1949. godine kada su nacionalisti pobegli sa kopna uz pomoć SAD nakon što su izgubili Kineski građanski rat od komunista.