17.06.2024.

20:50

Foto: EPA

Planeta

Bajdenov pas ujeo agenta tajne službe! Komandant ne veruje ljudima koji čuvaju lidera SAD

Ovu informaciju je Bela kuća pokušala da sakrije, a reč je o izveštajma tajne službe koji su u javnost dospeli na osnovu zahteva medija i nevladine grupe "Džudišal voč" za objavljivanje informacija od javnog značaja!

Predsednik SAD je šetao svog psa 12. septembra 2023. godine u Kenedi gardenu kada je životinja napala i ugrizla agenta tajne službe koji je prišao predsedniku da mu pomogne, pokazuju snimci do kojih je došla konzervativna aktivistička grupa "Džudišal voč".

- Kada sam krenuo prema predsedniku da vidim da li mu treba pomoć, pas mu je prošao kroz noge i ugrizao me za levu ruku. Povukao sam ruku i uzviknuo: "Ne!" Kada sam se okrenuo da zatvorim vrata, predsednikov pas je ponovo skočio i po drugi put me ugrizao za levu ruku - navodi se u mejlu koji je poslao neimenovani agent.

Bajdenov pas je u oktobru preseljen iz Bele kuće zbog više od 11 incidenata i napada na osoblje Bele kuće, navodi ABC njuz. U jednom incidentu, agent tajne službe morao je da bude odveden u bolnicu nakon što ga je predsednikov pas ugrizao.

Elizabet Aleksandar, portparolka prve dame Amerike Džil Bajden, saopštila je tada kako je jedan od uzroka agresivnog ponašanja psa stresan život u Beloj kući.

- Kao što znate, život u kompleksu Bele kuće ume da bude veoma stresan. Sigurna sam da je to nešto što ćete svi razumeti. Jedinstveno je i stresno za sve nas. Zamislite kako je kućnim ljubimcima - izjavila je ona.

Bajdenov ljubimac se, inače, zove Komandant. Reč je o nemačkom ovčaru starom dve i po godine. Agente tajne službe napadao je i drugi Bajdenov pas po imenu Major, takođe nemački ovčar. Komandant je stigao u Belu kuću kao štene, 2021. godine i poklon je Bajdenovog brata Džejmsa. Predsednik i prva dama, takođe, imaju mačku Vilou.