17.06.2024.

21:10

Foto: pixabay.com

Planeta

(VIDEO) Na Kritu pronađen misteriozni lavirint star 4.000 godina - da li je ovde bio legendarni Minotaur?!

Strukturu lavirinta čini osam koncentričnih kamenih prstenova, svaki prosečne debljine 1,4 metra, a neki od njih i danas stoje na visini do 1,7 metara. Arhitektura spomenika je jasno povezana sa minojskom kulturom, poznatom po izuzetnim svetištima smeštenim na vrhovima brda i planina, koja su služila kao mesta za ritualne aktivnosti i kulturne ceremonije.

Minojska kultura na Kritu je cvetala tokom srednjeg minojskog perioda, otprilike od 2000. do 1700. godine pre nove ere, prenosi Science Alert.

Bio je to period intenzivnog urbanog razvoja, kada su gradovi poput Knososa, Festosa i Malije doživeli značajan rast i izgradnju monumentalnih palata koje su služile kao administrativni, verski i kulturni centri. Uz sve veći društveni i kulturni uticaj, minojska zajednica na Kritu razvila je sofisticiranu arhitekturu i umetnost, kao i složene rituale i ceremonije koji su obeležili njihov svakodnevni život.

Ovo novo otkriće na brdu Papura značajno je po svojoj veličini i složenosti, ali i po lokaciji na kojoj je pronađeno. Brdo Papura, sa pogledom na obalu i okolne planine, možda je služilo kao važno svetilište ili ritualno mesto za minojsku zajednicu, možda povezano sa kultom prirode ili drugim verskim obredima.

Arheolozi koji trenutno istražuju ovu lokaciju nadaju se da će otkriti više o svrsi i funkciji ovog spomenika i kako je interakcija sa okolinom i društvenim životom uticala na njegovu izgradnju i upotrebu.

- Ovo je jedinstveno otkriće od velikog interesovanja. Postoje rešenja da se završi arheološko istraživanje spomenika i da se on u potpunosti zaštiti - kaže arheolog Lina Mendoni, grčka ministarka kulture.

Ministarstvo kulture Grčke izrazilo je opreznu nadu da će ovo arheološko nalazište zaštititi od savremenih građevinskih projekata, kako bi se obezbedilo očuvanje spomenika za buduće generacije i omogućilo dalja istraživanja kako bi se osvetlila bogata prošlost Krita i minojske civilizacije. Arheolozi su posvećeni očuvanju i istraživanju, nadajući se da će ovaj spomenik pružiti novi uvid u minojsku kulturu i njene rituale.