17.06.2024.

22:49

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Ameri pakuju rat Rusije i Turske, Moskva provalila plan i čini sve da ga sruši! Putin zakazao sastanak sa Erdoganom u Astani!

Ovako je najkraćim crtama reagovao ruski politikolog i ekspert Sergej Kurginjan na brojne informacije o neminovnom ratu između Rusije i Turske uz učešće NATO. Prema njegovim rečima, nijedna od strana u potencijalnom „sukobu" nije ni na koji način zainteresovana za to, a Moskva posebno ne želi da otvara drugi front protiv Turske zbog njene specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Poslednjih meseci ruski eksperti su tvrdili da SAD planiraju da započnu sukob između Turske i Rusije u Crnom moru, a zatim da ga pretvore u veliki rat, u kome će učestvovati i NATO. Kurginjan je bio gost radija Zvezda, povezane sa Ministarstvom odbrane Rusije, i ocenio odnose Moskve i Ankare, kao i scenarije sukoba dve zemlje.

Napominjući da Rusija pokušava da izbegne napetost u bilateralnim odnosima sa Turskom, politikolog jermenskog porekla je ukazao da su sve ruske snage su bačene u Ukrajinu.

- Pobedili ili ne, vodi se kolosalna borba. Rusija nema snage za još jedan oružani sukob. U situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja, ne treba nam drugi front, pa Rusija pokušava da ublaži odnose sa Turskom. Ruske diplomate i elita čini sve da spreče pogoršanje odnosa sa Turcima - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, predsednik Redžep Tajip Erdogan vodi politiku ravnoteže između Rusije i Zapada. Ekspert je naglasio da je Turska članica NATO, što znači da ne može samostalno da pokrene bilo kakve akcije protiv Rusije.

- Rusija deluje isključivo sa željom da ublaži i unapredi odnose sa Turskom, Turska nas premašuje po pomorskim snagama, nismo spremni da otvorimo drugi front - ustvrdio je Kurginjan.

Podsetimo, odnosi između Turske i Rusije su već neko vreme zahladneli iz različitih razloga, pa je čak odložena poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj. Međutim, Putin i Erdogan planiraju da se sastanu u Astani, glavnom gradu Kazahstana, početkom sledećeg meseca.