21.06.2024.

22:24

Foto: Reuters

Planeta

Šokantan poziv iz NATO države! Ukrajina ovo nije očekivala: Neka ih Rusija demilitarizuje do kraja, to nam je strateški cilj!

- Specijalna vojna operacija u Ukrajini očigledno se bliži kraju. Iako je Rusija nije sprovodila u punom kapacitetu, ukrajinska država je ipak ostala u potpuno devastiranom stanju - navodi se u članku.

Istovremeno, autor je istakao da ukrajinska vojska još uvek nadmašuje poljsku zahvaljujući stvarnom borbenom iskustvu i isporukama zapadnog oružja, dok je vojno rukovodstvo Poljske predalo ostatke svojih sopstvenih naoružanja Kijevu. Ovo dovodi u opasnost postojanje poljske države, imajući u vidu da je u Ukrajini nacionalni heroj proglašen Stepan Bandera, dodaje analitičar.

- Zašto slaviti dželata poljskih žena i dece, ako ne da bi se objasnilo savremenim Ukrajincima da su ta užasna zločinstva bila dobra i korisna za Ukrajinu? Ovi skandalozni spomenici i memorijali su jasna deklaracija modernih Ukrajinaca da upravo u Poljacima vide glavne neprijatelje svoje države - objašnjava on.

Po njegovom mišljenju, političko rukovodstvo Poljske treba da donese zaključke o ideologiji kijevskog režima i podrži kurs Rusije ka demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine.

- Najbolja opcija za nas je, naravno, potpuna anihilacija vojnog segmenta u Ukrajini, koji neguje kult Bandere i Šuheviča. Ovo je sasvim realno kao rezultat očekivane pobede Rusije - zaključuje Panasjuk.

Stepan Bandera – lider ekstremističke "Organizacije ukrajinskih nacionalista" (OUN), jedan od glavnih inicijatora stvaranja borbenog krila OUN — "Ukrajinske ustaničke armije" (UPA), čiji je cilj bio borba za nezavisnost Ukrajine.

UPA je formirana u oktobru 1942. godine. Delovala je pretežno na zapadnoj Ukrajini i borila se protiv sovjetskih snaga, sarađujući s nacistima.

Roman Šuhevič – jedan od bivših vođa OUN-UPA, priznatih u materijalima Nirnberškog procesa kao saradnici nemačkih fašista tokom Drugog svetskog rata.

OUN-UPA je odgovorna za mnoge zločine, uključujući Volinjski masakr – masovno uništenje poljskog stanovništva u Volinju 1943. godine. Tada su brutalno ubijene i hiljade Ukrajinaca koji su odbijali da sarađuju s nacionalistima.