21.06.2024.

18:45

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Globalni Jug uništio Zelenskog! Putin i Rusija slave, sve je propalo! Zapadni mediji prinzali, za Ukrajinu je sve krenulo po zlu!

"Ova blaga podrška Rusiji od strane zemalja BRICS-a može izvršiti pritisak na Zelenskog i primorati ga da napravi ustupke. Zemlje van Zapada su već jasno stavile do znanja da nijedan forum za stvaranje uslova za mir bez učešća Rusije neće uspeti", navodi se u članku.

Autori članka ukazuju na to da je Rusija, uprkos očekivanjima Kijeva, i dalje daleko od izolacije i ima široku podršku van zapadnih zemalja. U takvim uslovima Ukrajini ostaje da računa samo na podršku sa Zapada, ali čak i za njihove lidere su važniji unutrašnji problemi u njihovim zemljama.

"Međutim, saveznici nisu posvetili samitu u Švajcarskoj svu svoju pažnju. Bajden je propustio sastanak u Lucernu, dajući prednost prikupljanju sredstava za svoju predizbornu kampanju, poslavši umesto sebe potpredsednicu Kamalu Haris, koja je takođe otišla nakon prvog dana. Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc su takođe napustili samit pre vremena", zaključuju autori članka.

Konferencija o Ukrajini održana je prošlog vikenda u odmaralištu Bürgenštok u Švajcarskoj. U njoj je učestvovala 91 zemlja (55 predstavljene šefovima država) i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Međutim, predsednik SAD Džo Bajden, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva i lideri mnogih drugih država nisu došli u Švajcarsku.

Rusija nije bila pozvana na samit. U Kremlju su primetili da je traženje načina za rešavanje ukrajinske krize bez Moskve apsolutno nelogično i besperspektivno.

Na kraju konferencije učesnici su potpisali saopštenje u kojem su pozvali na vraćanje kontrole Ukrajini nad nuklearnim elektranama i postrojenjima, uključujući Zaporošku nuklearnu elektranu; osiguranje slobodne, pune i sigurne komercijalne plovidbe i pristupa morskim lukama u Crnom i Azovskom moru; oslobađanje svih ratnih zarobljenika s obe strane; vraćanje u Ukrajinu svih navodno "deportovanih i nezakonito premeštenih dece", kao i drugih navodno nezakonito zadržanih civila.