18.06.2024.

16:10

Foto: Foto: Shutterstock, Beta, Reuters

Planeta

Brutalan odgovor Kine NATO savezu! Zvone uši Stoltenbergu, Zmaj sa Istoka postavio šefa Alijanse na mesto!

- Međunarodna zajednica ima svoje pravedno mišljenje o tome kakvu ulogu u ukrajinskoj krizi igra NATO, proizvod Hladnog rata i najveća vojna organizacija u svetu. NATO treba da revidira svoje aktivnosti umesto što proizvoljno kleveta Kinu - rekao je Lin povodom izjave šefa NATO da države-članice treba da nateraju Kinu da plati zbog vojne pomoći koju navodno pruža Rusiji.

Kineski diplomata je podsetio da nije Kina izazvala ukrajinski sukob i nije njegov deo, već da zemlja neprekidno ulaže napore u cilju mirovnih pregovora.

- Savetujemo da odgovarajuće strane prestanu da prebacuju krivicu i odgovornost, seju razdor i da prestanu da dolivaju ulje na vatru i izazivaju blokovsku konfrontaciju već da počnu da traže političko rešenje za krizu - zaključio je on.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da Kina, ukoliko ne promeni svoje ponašanje, treba da snosi posledice zbog podržavanja Rusije u ratu u Ukrajini.

Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.