Autor: Informer.rs

18.06.2024.

13:38

Foto: Reuters

Planeta

Rusiju čeka novo žarište? Francuska uputila ozbiljnu provokaciju Moskvi, novo oružje stiže u Jermeniju, čeka se Putinov odgovor!

Novonastali sporazum je samo nastavak saradnje Francuske i Jermenije u polju odbrane, jer je Pariz početkom godine već poslao naoružanje Jerevanu.

Ovaj potez je razbesneo Baku, koji je optužio Pariz da remeti sadašnje mirovne pregovore između Jermenije i Azerbejdžana.

Papikjan se sastao sa svojim francuskim kolegom Sebastijenom Lekornuom na marginama svoje radne posete Francuskoj, koja uključuje učešće na ceremoniji otvaranja međunarodne odbrambene izložbe EUROSATORI.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Jermenije, Papikjan je obavestio Lekornua o napretku reformi odbrane u Jermeniji i aktivnostima koje se sprovode u okviru saradnje sa Francuskom u tom pravcu.

Informer

 

Ministri odbrane su istakli značaj vojno-tehničke saradnje; postignuti su novi sporazumi u vezi sa tim.

Papikjan je takođe prisustvovao potpisivanju sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji između ministarstva odbrane Jermenije i francuske vojno-industrijske kompanije KNDS.

Detalji i obim tog sporazuma nisu objavljeni.

Informer

 

Pariz i Jerevan, kako "Politiko" ocenjuje, već dugo imaju jake diplomatske veze, a Francuska je domaćin velikom delu jermenske dijaspore. Francuska je 2001. godine bio među prvim zapadnim prestonicama koje su izjavile da je postojao genocid nad Jermenima, dve decenije pre nego što su to učinile Sjedinjene Države. 

Poslednjih meseci Francuzi, kako medij dodaje, nastojali da sa Jermenijom prodube odbrambenu saradnju, nadajući se da će tako iskoristiti zahlađenje odnosa Jerevana i Moskve.

Jermenija je formalno saveznik Rusije, ali se poslednjih godina diplomatski i vojno okrenula ka zapadnim zemljama, optužujući Moskvu da nije uspela da je zaštiti od dugogodišnjeg rivala Azerbejdžana.

Rusija je odbacila kritike i upozorila Jermeniju da ne flertuje sa Zapadom.

Azerbejdžan je u septembru 2023. ponovo zauzeo otcepljeni region Nagorno-Karabaha, obezbeđujući odlučujuću pobedu u sukobu koji je trajao više od tri decenije, i izazvavši masovni egzodus etničkog jermenskog stanovništva iz pokrajine.