Autor: Informer.rs

18.06.2024.

14:48

Foto: EPA

Planeta

Državne rezerve na udaru, Bajdenu se ne piše dobro! Demokrate u panici pokušavaju da spasu dolar!

Amos Hohštajn visooki savetnik predsednika za energetiku i investicije govorio je o razlozima ovakvog poteza predsednika Bajdena.

- Učinićemo sve što možemo da obezbedimo da tržište bude dovoljno dobro snabdeveno da američkim potrošačima obezbedi što nižu cenu - rekao je medijima Amos Hohštajn, viši savetnik i zamenik pomoćnika predsednika za energetiku i investicije.

Dodajući da ako je potrebno, Strateške rezerve nafte ili SPR, imaju dovoljno nafte za dodatno puštanje u promet.

Hohštajn je takođe rekao da su cene goriva u SAD i dalje "previsoke za mnoge Amerikance" i da bi želeo da se"dodatno snize".

Informer

 

Hohštajn je objasnio da će ameička vlada nastaviti da kupuje naftu do sledeće godine, sve dok ne budu sigurni da SPR ponovo ima obim koji mu je potreban da bi služio svojoj prvobitnoj svrsi energetske bezbednosti, izlažući dalje planove Bajdenove administracije za nacionalnu rezervu.

Predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra.

Glavni rivali u trci su demokrata Bajden i njegov republikanski prethodnik Donald Tramp.

Što se tiče energetskog sektora, u okviru svoje kampanje, Bajden aktivno promoviše zelenu energiju i odbacivanje fosilnih goriva, dok ga Tramp napada zbog pratećeg povećanja cena i želi da podstakne industriju bušenja.

Informer

 

Međutim gorivo nije jedini problem sa kojim se SAD susreću, nakon rata u Ukrajini i Izraelu i sve veće finansijske upletenosti Vašingtona u oba sukoba, beskućništvo je dostiglo svoj istorijski vrhunac koji do sada nije zabeležen.

Gradovi poput San Franciska, Los Anđelesa i Las Vegasa su prepuni šatora gde beskućnici obitavaju, a centralne lokacije u tim gradovima poput Sanset bulevara, koji je poznat po prelepom pogledu na okean poprimio je izgled izbegličkog kampa.

Informer

 

Ovo je izazvalo lanac masovnih protesta u SAD koji nisu doneli ozbiljne promenem, a glavni okidač bio je ogorčenost građana prema administraciji Džozefa Bajdena koja je ukinula većinu mera civilne zaštite uz obrazloženje kako Vašington jednostavno nema novca na raspolaganu.

Istovremeno senat sve vreme odobrava milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, a prosečna cena porodične kuće dostiže i do milion dolara.