18.06.2024.

20:45

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Nemci šalju Zelenskom 'Frankenštajne'! Berlin ubeđen da je ovo oružje koje će slomiti Putina!

U intervjuu nemačkom tabloidu Bild objavljenom u nedelju, Bernhard je signalizirao da je izrada sistema, koje su nemački mediji nazvali 'Frankenštajn tenkovi', već u toku.

Prema izveštaju, tenkovi bi bili teško oklopljena verzija Rajnmetalovog naprednog protivvazdušnog sistema Skajrendžer nakalemljenog na trupove tenkova Leopard 1 iz doba Hladnog rata.

Oni će navodno biti sposobni da se nose sa ciljevima kratkog dometa kao što su bespilotne letelice i artiljerijska vatra.

- Još ima mnogo borbenih tenkova Leopard 1 na čiju šasiju bismo mogli da stavimo kupolu Skajrendžer sa mitraljezom kalibra 35 mm - rekao je Bernhard u intervjuu koji je održan u tajnoj fabrici za remont tenkova Rajnmetal u zapadnoj Ukrajini, koji je navodno pokrenuta početkom juna.

Kompanija će predstaviti slično vozilo, iako postavljeno na šasiju Leopard 2, na tekućem sajmu odbrambene industrije Eurosatori 2024 u Parizu, navodi se u saopštenju za javnost .

- Visoko mobilni, modularni i skalabilni zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane postaju sve važniji kako se snage NATO-a ponovo fokusiraju na nacionalnu odbranu i odbranu alijanse - saopštio je Rajnmetal.

Nejasno je kada bi Ukrajina mogla dobiti nove hibridne tenkove.

Prema britanskom The Telegraphu, kijevska vojska je već primila oko stotinu tradicionalno konfigurisanih tenkova Leopard 1 iz Nemačke. Međutim, ukrajinske vlasti su poslednjih nedelja vršile pritisak na zemlje NATO-a da isporuče kritičnije oružje i žalile su se da nedostatak zapadnih sistema protivvazdušne odbrane ostavlja njene trupe i infrastrukturu izložene ruskim napadima.

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je ranije ovog meseca da će Berlin u narednih nekoliko nedelja prebaciti svoj treći sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot i drugo dodatno oružje u Kijev. Obraćajući se na konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu, Šolc je rekao da je Nemačka već isporučila ili namenila oružje u vrednosti od 28 milijardi evra (30 milijardi dolara) Ukrajini i da će nastaviti da podržava ratne napore Kijeva.

Rusija je više puta kritikovala zapadnu vojnu pomoć Kijevu, upozoravajući da će samo odugovlačiti sukob bez promene njegovog ishoda.