19.06.2024.

07:10

Foto: Informer

Planeta

Preokret! Šolc se uplašio Putina?! Ova izjava o Ukrajini će razbesneti mnoge na Zapadu: Mogu da vam potvrdim...

- Još jednom mogu da vam potvrdim: svi mogu računati na to da će trezvenost i dalje biti odlika politike koju vodi Vlada na čelu sa mnom. Tako će biti i ubuduće. Svi koji su s pravom zabrinuti zbog ovako ozbiljnih sukoba mogu biti sigurni da ne treba da se plaše bilo kakvih avantura nemačke politike - rekao je Šolc na konferenciji za novinare nakon sastanka sa liderima saveznih država istočne Nemačke.

On je istakao da Vlada namerava da obavlja svoje zadatke tako da bezbednost Evrope bude garantovana, da „Ukrajina bude u stanju da zaštiti svoju nezavisnost, ali da se takođe ne izgubi iz vida perspektiva skore obnove bezbednosti i jedinstva u Evropi“.

Šolc je kao primer naveo nedavnu konferenciju u Švajcarskoj koja je, po njegovim rečima, „mali prvi korak“ u tom pravcu.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.