20.06.2024.

06:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Nisu Rusi! Ukrajinu zatresle katastrofalne vesti! Propali svi pregovori, preti im najstrašniji scenario!

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom. Taj sporazum ističe u avgustu, a vlasnici obveznica su nestrpljivi da Kijev ponovo počne da plaća kamatu na svoj dug.

Ukrajina bi mogla da završi u bankrotu ako se ne dogovori nova otplata duga, što bi narušilo kreditni rejting zemlje i dodatno otežalo njeno zaduživanje u budućnosti.

Formalni pregovori između Kijeva i kreditora koji predstavljaju petinu od 20 milijardi dolara neotplaćenih evroobveznica u zemlji traju skoro dve nedelje. Ukrajina bi da zameni neizmirene obveznice za nove instrumente.

"Iako Ukrajina i  kreditori nisu postigli dogovor o uslovima restrukturiranja tokom perioda konsultacija, oni će nastaviti angažovanje i konstruktivne razgovore preko svojih savetnika", navodi se u saopštenju vlade, dodajući da će se takođe nastaviti razgovari sa drugim investitorima.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je potvrdio da će se pregovori sa vlasnicima obveznica nastaviti i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut do 1. avgusta.

On je rekao da je ekonomija zemlje je u "krhka" i da zavisi od dosledne i značajne podrške njenih partnera.

"Pravovremeno restrukturiranje duga je ključni deo ove podrške. Jake armije moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobeđivale u ratovima", smatra Marčenko.

Ukrajina je predložila zamenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 meseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto.