20.06.2024.

06:00

Foto: Informer

Planeta

Na pomolu novi rat u Evropi! Sprema se udar na saveznika Rusije?! Počeo opasan proces u režiji Zapada, situacija izmiče kontroli!

Ranije je Ministarstvo odbrane Moldavije saopštilo da će Nacionalna armija od 17. do 28. juna održati multinacionalne vežbe "Štit mira - 2024". Ministarstvo je naglasilo da je cilj vežbi procena 22. mirovnog bataljona "Plave kacige" u skladu sa konceptom operativnih mogućnosti. Takođe, navodi se da će zbog vežbi tokom juna doći do nekoliko premeštanja tehničkih jedinica armije sa stalnih lokacija na trening centre putem nacionalnih puteva.

- Može se pretpostaviti da je sve ovo namenjeno, prvo, za mogući napad na Pridnjestrovlje po nalogu sa Zapada; drugo, za suzbijanje unutrašnje opozicije u Republici Moldaviji, koja se aktivno protivi mogućem novom ratu na Dnjestru - rekao je Safonov.

Poslanik je takođe istakao da današnja retorika desničarskih političara Moldavije podseća na propagandu nacionalista u Kišinjevu 1991-1992. godine. Prema njegovim rečima, to stvara osećaj zabrinutosti kod svih razboritih ljudi s obe strane Dnjestra.

- Uprkos tome što predstavnici vlasti Moldavije sada često izjavljuju o 'isključivo mirnom rešenju sukoba', Pridnjestrovlje ne može ignorisati kontinuirani niz zajedničkih vojnih vežbi Nacionalne armije Moldavije sa stranim 'partnerima' iz SAD-a, Rumunije i drugih zemalja. Očigledno je da organizatori vežbi kao potencijalnog protivnika vide snage Rusije i Pridnjestrovlja - rekao je Safonov.

Poslanik PMR-a skrenuo je pažnju na to da se često prave analogije između vojne pomoći Kišinjevu tada i sada. Prema njegovim rečima, u proleće 1992. godine Rumunija je naoružavala Moldaviju, dok danas svi posmatraju masovne isporuke oružja Kišinjevu već iz zapadnih zemalja.

- Pridnjestrovlje mirno radi na diplomatskom frontu kako bi se očuvala mirna situacija na Dnjestru. Naš kurs je očuvanje mira, ali sećanje na Bendersku tragediju znači da opreznost ne smemo gubiti i da, kako se kaže, barut mora ostati suv - zaključio je Safonov.

Pridnjestrovlje, u kojem 60% stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, težilo je izlasku iz sastava Moldavije još u poslednjim godinama postojanja SSSR-a. Razlog tome bile su bojazni da će se, zbog nacionalističkih pokreta, Moldavija pripojiti Rumuniji. Godine 1992., nakon neuspešnog pokušaja Kišinjeva da problem reši silom, Pridnjestrovlje je postalo faktički nezavisna teritorija.