19.06.2024.

12:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Megapotres! Rusija donela još jednu udarnu odluku! Moskva više neće da čeka, nakon sporazuma sa Pjongjangom objavili i ovo!

Prethodno je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko podržala je predlog komiteta Saveta Federacije da se pripremi zajednička odluka sa Državnom Dumom o suspenziji učešća ruske delegacije u radu Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS).

Ona je zadužila Odbor za međunarodne poslove da pripremi odgovarajući nacrt odluke. Pretpostavlja se da bi Savet Federacije mogao da donese odluku da da obustavi rad Rusije u PS OEBS-a već 3. jula.

Zauzvrat, predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki rekao je da ovu odluku podržava i donji dom ruskog parlamenta. On je napomenuo da se ta organizacija pretvorila u „skup rusofobičnih političara“ i da je to argument u prilog donošenja odgovarajuće odluke.

Rumunija je ranije odlučila da isključi ne samo Rusiju, već i Belorusiju iz učešća na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a, koja će se održati od 29. juna do 3. jula.
I šef delegacije Rusije u PS OEBS Petar Tolstoj takođe je predložio da se obustavi delegacije u toj organizaciji, kao i uplata članarine.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin danas potpisao Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa Severnom Korejom, koji podrazumeva pružanje obostrane pomoći u slučaju agresije na jednu od zemalja.