Autor: Informer.rs

19.06.2024.

16:22

Foto: Shutterstock

Planeta

ISIS prodire u srce EU! Teroristi iz Ukrajine haraju Nemačkom, Berlin besan na Zelenskog!

Džihadisti predstavljaju ozbiljnu unutrašnju bezbednosnu opasnost za Nemačku, upozorila je u utorak bezbednosna agencija te zemlje BfV, izdvajajući ogranak nekada moćne terorističke organizacije Islamska država ili ISIS sa sedištem u Avganistanu.

- Grupa, koju je nemačka obaveštajna služba označila kao ISPK, „uspela je da dovede sledbenike u zapadnu Evropu, verovatno sa talasom izbeglica iz Ukrajine, koji sada borave ovde u raznim zapadnoevropskim zemljama - rekao je medijima generalni direktor Tomas Haldenvang.

Informer

 

Visoki zvaničnik i ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fejser predstavila je godišnji izveštaj o aktivnostima BfV-a, uključujući operaciju u julu 2023. koja je uključivala niz hapšenja u Nemačkoj i Holandiji.

Tada je privedeno ukupno devet ljudi iz centralne Azije zbog navodnog osnivanja „domaće terorističke grupe” i pripremanja velikih napada na evropskom tlu.

Njih sedam je živelo u Nemačkoj.

Informer

 

Grupa je navodno bila u kontaktu sa ISPK, takođe poznatom kao ISIS-K, i ušla je u Evropsku uniju iz Ukrajine „skoro istovremeno“, prema nemačkim bezbednosnim zvaničnicima.

Osumnjičeni su opisani kao „crne ovce“ među Ukrajincima kada su se desila hapšenja.

- ISPK ima veliki broj pristalica i poziva na „velike napade - rekao je Haldenvang.

On je kao primer naveo masakr vatrenim oružjem i paljevinom u koncertnoj dvorani izvan Moskve u martu, za koji je zaslužna grupa sa sedištem u Avganistanu.

Moskva veruje da su ukrajinske obaveštajne službe omogućile napad na Krokus siti u kome je poginulo više od 145 ljudi.

ISPK je mogao samo da pozajmi svoje ime za zaveru, što je pomoglo stvarnom mozgu da regrutuje počinioce, sugerišu ruski zvaničnici.