19.06.2024.

18:11

Foto: Informer/shutterstock

Planeta

Pet minuta i Berlin gori! Hitno, Nemačka upozorena na jedno Putinovo strašno oružje!

Iako je još bilo mnogo nade za kontrolu naoružanja nove tehnologije 2020. godine, stručnjaci su sada postali pesimističniji.

- Rusija već koristi ove sisteme oružja protiv Ukrajine. Kijev je u februaru izvestio da je Moskva prvi put rasporedila hipersoničnu raketu "Cirkon". Ovo je preliminarni raketnog napada 7. februara, napisao je tada na Telegramu rukovodilac kijevskog istraživačkog instituta Oleksandr Ruvin - prenosi n-tv.de.

"Cirkon" dug osam do deset metara nosi bojevu glavu tešku 300 kilograma i ima domet od 1.000 kilometara. Dostiže devet puta veću brzinu od zvuka.

Savremeno hipersonično oružje leti ka ciljevima i do dvadeset puta većom brzinom od zvuka. Vreme upozorenja moglo bi da se smanji na samo dva minuta, rečeno je na sastanku. Zbog toga stručnjaci nazivaju oružje "koje menja igru" i koje može promeniti strateška razmatranja sukoba.

- Put Moskva-Berlin - pet minuta odavde do ovde. Čak i Peking-Berlin, gde kažu: Peking, je beskrajno daleko - 20 minuta - rekao je Markus Zigler iz Saveznog udruženja nemačke vazduhoplovne industrije.

Zigler je nastavio: "Svet u kome živimo ponovo postaje "mali". To znači da mogžemo da koristimo tehnologije da stvaramo pretnje, ali takođe da stvorimo geopolitički uticaj".