20.06.2024.

10:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Udarno! Kakav šok za SAD! Putin upravo saopštio: Rusija i Vijetnam prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama!

- Stavovi Rusije i Vijetnama na međunarodne teme se u velikoj meri podudaraju ili su bliski. Naše zemlje čvrsto brane principe vladavine međunarodnog prava, suvereniteta, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, napore na ključnim međunarodnim platformama, uključujući UN i u okviru dijaloga između Rusije i ASEAN-a - istakao je Putin.

Putin je dodao da postoje perspektive saradnje na razvoju saobraćajnog koridora Vladivostok-Hošimin. Takođe je naglasio da su kompanije iz Rusije kao suinvestitori i dobavljači spremne za projekte proizvodnje prirodnog tečnog gasa.

Predsednik Rusije je dodao i da smatra važnim što Rusija i Vijetnam dosledno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama. U prvom tromesečju 2024. godine, udeo transakcija u nacionalnim valutama između dve države iznosio je 60 odsto, rekao je Putin.

Moskva i Hanoj takođe su izrazili interesovanje za izgradnju pouzdane bezbednosne arhitekture u Azijsko-pacifičkom regionu bez zatvorenih vojnih blokova, istakao je ruski lider. Predsednik Rusije najavio je povećanje međusobnih isporuka poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Vijetnama, konstatujući razvoj odnosa Moskve i Hanoja u oblasti poljoprivrede.

To Lam: Veoma uspešni pregovori

Pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prošli su veoma uspešno, izjavio je predsednik Vijetnama To Lam.

Informer

 

- Predsednik Putin i ja održali smo veoma uspešne pregovore. Iskreno smo razmenili mišljenja o mnogim oblastima saradnje, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od uzajamnog interesa u cilju razvoja saradnje naših dveju zemalja, mira, saradnje i razvoja u regionu - rekao je To Lam nakon pregovora sa ruskim kolegom.

On je istakao da vijetnamske vlasti smatraju odnose sa Rusijom kao jedan od prioriteta razvoja spoljne politike.

- Želimo da zajedno sa Ruskom Federacijom razvijamo odnose tradicionalnog prijateljstva koje su godinama gradile mnoge generacije lidera i stanovnika naših zemalja - naveo je predsednik. Prema njegovim rečima, rusko-vijetnamski odnosi razvijaju se u duhu uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa.

Informer

 

- Uveren sam da će naši odnosi nastaviti da se razvijaju, uzimajući u obzir uspešnu posetu predsednika Putina Vijetnamu, kao i želju rukovodstva, napora naših naroda, ministarstava i resora. Rusija pridaje veliki značaj pitanjima budućeg jačanja tradicionalno prijateljskih sveobuhvatnih strateških odnosa sa Vijetnamom i ti odnosi nastavljaju da se progresivno razvijaju u duhu ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa - rekao je vijetnamski lider.

On je takođe podsetio da Rusiju i Vijetnam ujedinjuje zajednička istorija, kao i da će se sledeće godine obeležiti 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Moskva i Hanoj će povećavati efikasnost saradnje na projektima u energetskom i gasnom sektoru kako bi stvorili povoljne uslove za rad kompanija, naglasio je To Lam.

Informer

 

- Što se tiče međunarodnih i regionalnih pitanja, zalažemo se za demokratski i transparentan svetski poredak zasnovan na Povelji UN, uključujući principe kao što su odsustvo upotrebe sile i pretnje njenom upotrebom, mirno rešavanje sporova. Zalažemo se za rešavanje svih sporova mirnim putem - objasnio je on.

Potpisan niz dokumenata

Tokom Putinove posete, Rusija i Vijetnam potpisali su niz dokumenata o saradnji u različitim oblastima.

Među njima su i dokumenti o saradnji u obrazovanju i memorandum o uspostavljanju stvaranja nuklearnog tehnološkog centra u Vijetnamu.

Lideri dveju zemalja usvojili su nakon sastanka Izjavu o daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva u kontekstu 30. godišnjice primene rusko-vijetnamskog ugovora o osnovama prijateljskih odnosa“.

Članovi ruske i vijetnamske delegacije nakon bilateralnog sastanka razmenili su zajednička dokumenta.