20.06.2024.

15:40

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Razaranje! Tuku svim silama po Rusiji! Gore nebo i zemlja, oglasila se Ukrajina: Uništavamo legitimne mete!

Maksim Jegorov, guverner Tambovske oblasti jugoistočno od Moskve, kazao je da vatrogasci gase požar u skladištu nafte Platonovskaja koji je izbio nakon eksplozije verovatno izazvane dronom. Niko nije povređen, dodao je.

Novinska agencija RIA je objavila da se zapalio drugi rezervoar u skladištu nafte. Lokalne hitne službe su izdale upozorenje o mogućim napadima dronovima te su pozvale civile da budu oprezni i izbegavaju otvorene prostore.

Požar je ranije danas izbio u skladištu nafte u ruskoj pokrajini Adigeji na Severnom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom, rekao je čelnik regije Murat Kumpilov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajina: To su legitimni ciljevi

Napadi dronovima na velika skladišta nafte širom Rusije su se pojačali u proteklih nekoliko dana dok su oslabili napadi na rafinerije nafte, koje imaju znatno veći učinak na globalna tržišta i cene sirovine. Ukrajina tvrdi da su ruska energetska postrojenja legitimni ciljevi jer podržavaju ratne napore Moskve koja istovremeno granatira ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je ruski napad u noći na četvrtak oštetio energetsku infrastrukturu u četiri ukrajinske pokrajine, dodavši da je povređeno troje radnika te da su neki korisnici ostali bez snabdevanja električnom energijom.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte

Nekoliko skladišta nafte u ruskom gradu Azovu se zapalilo u utorak nakon napada dronom za koji je ukrajinski obaveštajni izvor za Reuters rekao da ga je izvela Ukrajinska bezbednosna služba (SBU).

Lokalne hitne službe su u poslednjem izveštaju u sredu rekle da vatra i dalje gori nakon dana i po.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte i bilo kakvo remećenje njihovog funkcionisanja je osetljivo i za domaća i za globalna tržišta. Zemlja takođe ima stotine rezervoara sa raznim proizvodima od nafte poput benzina i dizela.